18. joulukuuta 2016

18. Novelli

Reetta otti lämpimän glögikupin käteensä ja maistoi juomaa. Oli joulukuun 23. päivä. Joulukuusi oli koristeltu äsken, ja piparit ja joulutortut oli leivottu. Huomenna olisi jouluaatto ja talo olisi täynnä sukulaisia ja ystäviä. Reetan mielestä joulu oli maailman parhain asia, eikä mikään voisi pilata hänen joulumieltään.

Riisipuuron tuoksu leijaili Reetan huoneeseen hänen herätessään. Tyttö asteli olohuoneeseen, missä muut olivat katsomassa Joulupukin kuumalinjaa. Sinne Reettakin oli yrittänyt nuorempana soittaa, mutta hän ei koskaan päässyt puhumaan itse Joulupukin kanssa. Pian ovikello soi ja ulko-ovesta astui sisään Reetan paras ystävä Minna, joka oli Reetan serkku, sekä monia muita kutsuttuja vieraita. Reetta oli iloinen siitä, että Minna tuli myös, koska hänen kanssaan oli kiva jutella kaikesta, ja he näkevät aika harvoin, koska Minna asui Kuopiossa, josta oli aika pitkä matka tänne Rovaniemelle. Minnan perhe oli ajanut oikeastaan pohjoiseen jo eilen, mutta he olivat yöpyneet hotellissa. Kun vieraat olivat vihdoin päässeet ulkovaatteistaan, kaikki istuivat olohuoneeseen katsomaan Lumiukkoa.

''Mitä sä toivoit joululahjaksi?'' Minna kysyi. ''En oikeastaan mitään. Joku elokuva olisi kyllä kiva!'' Reetta naurahti. ''Entä mitä sä haluat lahjaksi?'' Hän jatkoi. ''Ainakin nuottikirjaa, suklaata...'' Minna aloitti, kunnes äiti huusi tytöt syömään jouluateriaa. He molemmat juoksivat nopeasti rappuset alakertaan.

Sivupöytä oli täytetty monilla ruokalajikkeilla. Oli laatikoita, rosollia, perunoita, kastiketta, kinkkua. Kaikkea, mitä jouluruuasta pitävä saattoi toivoa. Reetta täytti lautasensa kaikella mahdollisella, ja meni Minnan viereen istumaan. Pöydässä istui parisenkymmentä ihmistä, Reetan vanhemmilla oli paljon sukulaisia. Pöydässä oli hiljaista. Välillä joku saattoi kehua ruuan makua, tai kysellä kuulumisia, mutta muuten kaikki keskittyivät syömiseen.

''Kiitos!'' Kuului monta kertaa, kun kaikki saivat syötyä. Kaikki siirtyivät jälleen olohuoneeseen ja joku ehti laittaa radionkin päälle. Sieltä soi suomalaisia joululauluja, kaikki pitivät niistä ja lauloivat mukana. Joka joulu oli ollut tapana, että vanhimmat vieraat kertoivat lapsuuden jouluistaan. Tänään mummi kertoi, kuinka hän oli pienenä onnistunut kaatamaan joulukuusen, ja vetämään Joulupukkia parrasta. Nauru raikui isossa talossa ja jatkuvasti oli jonkinlaista puheensorinaa.

Kello läheni jo kuutta. Pienimmät, ja vähän isommatkin lapset, kuten Reetta ja Minna, katselivat ulos ikkunasta, josko Joulupukki tulisi jo. Reettaa oli mollattu monesti koulussa siitä, kun hän uskoi Joulupukkiin, mutta Reetta ei välittänyt siitä, mitä muut hänestä ajattelivat. Yhtäkkiä joku huusi: ''Pukki tulee!'' Ulkona näkyi tosiaan punavalkoinen lakki, joka lähestyi ulko-ovea. Joulupukki astui sisään muutama lahjakassi kädessään. Osa lähti hakemaan loput lahjat ulkoa. Pienimmät lapset piiloutuivat aikuisten taakse, mutta pian hekin uskalsivat tervehtiä pukkia. Hänet laitettiin kuusen eteen istumaan, ja niin kuin joka vuosi, Reetta, Minna ja muutama muu lauloi Joulumaan. Sen jälkeen kaikki taputtivat ja alettiin jakamaan lahjoja.

Olohuoneessa oli monta lahjakasaa. Ilta oli pitkällä, Joulupukki oli jo lähdössä. ''Hyvää joulua!'' Hän huusi ja lähti takaisin ulos. Vähän ajan päästä paperit kasaantuivat lattialle, ja paketteja avattiin innokkaasti. Reetta sai muutamia lahjoja. Ei mitään turhaa roinaa, vaan kaikkea sellaista, mitä voi tarvita. ''Olisikohan jo aika juoda kahvia?'' Joku kysyi, jolloin väki siirtyi keittiöön syömään jouluherkkuja.

Vieraat olivat päässeet lähtemään vasta puolenyön aikoihin. Reetta istui sängyllään, ja katseli ikkunasta lumisadetta. Hän mietti edellisiä jouluja ja oli sitä mieltä, että tämä oli paras joulu ikinä.

 Kiitos jos luit, nähdään huomisen postauksessa! :) ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti